Versek olvasgatása    Zsákbamacska     A költő életrajza     Kéziratok képgalériája     Szaxótár     Linkajánló     Vendégkönyv


   Janus Benedictus Smithus

(1975 - 21xx)

A költő 1975. december 10-én Debrecenben látta meg a szülőszoba plafonját. Nemsokkal később már Kovács Bence János néven élte csecsemő életét. Aztán szép lassan felnőtt, agymérete normalizálódott, kezei és lábai megnyúltak. 20 évesen elkezdett őszülni... nade ne ugorjunk a lovak elébe!

Gimnáziumi tanulmányait Székesfehérváron a Tóparti Gimnáziumban hanyagolta el, tanulás helyett inkább kosárlabdázott, számítógépezett és verseket írt. Utóbbi hobbijának kezdetben irodalom órákon hódolt, majd miután felfigyelt saját tehetségére, szárnyai alá vette magát, és már történelem- és fizika órákon is verseket írt. Sőt, egyszer az utcán is eszébe jutott egy rím, melyet gyorsan le is jegyzett.

Janus Benedictus - vagy ahogy a fogorvosi rendelőben nyilvántartják: Bence - verseire leginkább az jellemző, hogy általában mindegyik rímel. A költő nagy hangsúlyt fektet a rímek faragására, ennek sokszor a tartalom és a mondanivaló látja kárát. A költő költeményei általában vegyítik a romantikát, a szabadság utáni vágyat és az idiotizmust. Miután a költészet hagyományos eszköztárát (epigrammák, ditirambuszok, szonettek stb.) mind felélte, a költő saját versformákat alkotott meg, az olvasóközönség legnagyobb csodálatára. Megalkotta többek között a kétsorosok, nudly-k, vaköészkek és colorstück-ök kategóriáját, ezzel is gazdagítva a magyar irodalom palettáját.

Verseiben gyakran nyúl a humor eszközéhez, tehát nyugodtan lehet olvasás közben nevetni (aki szégyelli, hogy jól szórakozik a verseken, diszkréten elmosolyodhat)! Az olvasóban gyakran felmerülhet a kérdés: -"Na ez meg mi a fenét jelent?", melyre az általános válasz: -"Semmit, csak így jött ki a sor végén a rím".

Az angol nyelvű versek értelmezéséhez a szótáron kívül élénk fantáziára is szükség lesz. Az ómagyar nyelven íródott művek megértéséhez pedig sok-sok türelem, és persze a szaxótár használata ajánlott.

Nade térjünk vissza az életrajzhoz! Neves költőnk - aki előszeretettel beszél saját magáról egyes szám harmadik személyben - jelenleg Budapesten él Kedvesével, Szerelmével és élete Párjával (akik szerencsére ugyanazok a személy). Ki tudja, talán egyszer visszatér kezébe az ihlet, és hamarint újabb mesterművekkel örvendeztet meg minket!


A versekhez jó szórakozást kíván(ok):


Janus Benedictus Smithus

2024. június 18., kedd
 
©Copyright by Janus Benedictus Smithus     ::     bence@bencuska.hu     ::     design by Bence